Friday, December 10, 2010

ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΙΑΤΙΚΗ ΜΑΡΜΕΛΑΔΑ

ΥΛΙΚΑ


1 κιλό μήλα
1 κιλό αχλάδια
1 λεμόνι (ξύσμα και χυμό)
2 πορτοκάλια (ξύσμα και χυμό)
100 γρ. αποξηραμένα δαμάσκηνα, ψιλοκομμένα
200 γρ. αποξηραμένα σύκα, ψιλοκομμένα
150 γρ. ανάλατα φιστίκια, ολόκληρα
150 γρ. ασπρισμένα αμύγδαλα, χοντροκομμένα
1/2 κιλό ζάχαρη
1-2 ξυλαράκια κανέλας
1-1/2 σφηνάκι μαύρο ρούμι ή μπράντι




Καθαρίζετε τα μήλα και τα αχλάδια, τα κόβετε σε πολύ μικρούς κύβους και τα βάζετε σε κατσαρόλα μαζί με 2 ποτήρια νερό. Τα βράζετε σε μέτρια φωτιά, σκεπασμένα, μέχρι να μαλακώσουν και να γίνουν σαν κομπόστα. Στο μεταξύ βάζετε τις φλούδες και τα κουκούτσια σε τουλπάνι και τα δένετε σε πουγγάκι. Βάζετε στα βρασμένα φρούτα το χυμό με το ξύσμα των εσπεριδοειδών, ανακατεύετε με τα αποξηραμένα φρούτα, σκεπάζετε την κατσαρόλα και τα αφήνετε να μαριναριστούν 12 ώρες. Μεταφέρετε κατόπιν το μείγμα σε πλατιά κατσαρόλα, ρίχνετε τη ζάχαρη και τα ξυλαράκια κανέλας, προσθέτετε το πουγγί με τις φλούδες και βράζετε ανακατεύοντας καλά για 10 λεπτά σε δυνατή φωτιά (από τη στιγμή που θα πάρει βράση). Προσθέτετε τους ξηρούς καρπούς και συνεχίζετε το βράσιμο για 10 ακόμη λεπτά. Η μαρμελάδα θα πρέπει να έχει δέσει. Τη δοκιμάζετε ρίχνοντας ένα κουταλάκι σε πιατάκι που έχετε βάλει νωρίτερα στο ψυγείο να παγώσει και βλέπετε αν "στέκεται". Αφαιρείτε το πουγγί, προσθέτετε το ποτό, ανακατεύετε και τη μεταφέρετε σε αποστειρωμένα βάζα. Τα βιδώνετε, τα αναποδογυρίζετε και τα αφήνετε μέχρι να κρυώσει εντελώς η μαρμελάδα. 

No comments:

Post a Comment